23 april 2020

CBR

Verlengen rijbewijs soms probleem

Papieren gezondheidsverklaring kopen voor verlengen rijbewijs soms probleem

Het CBR stimuleert dat de gezondheidsverklaring via DigiD wordt gekocht en online wordt betaald. Niet iedereen is vertrouwd met deze digitale manier van aankopen doen. Nu ook bepaalde gemeenten de papieren versie niet meer verkopen, komen sommige mensen die hun rijbewijs willen verlengen in de knel. KBO-leden die niet meer bij hun eigen gemeente de papieren versie van de gezondheidsverklaring kunnen kopen, kunnen bij het examenbureau van het CBR in Eindhoven terecht. Mocht ook dit problemen opleveren, dan kunt u contact opnemen met KBO-Brabant en vragen naar Edith Mostert. E-mail: emostert@kbo-brabant.nl of telefoon: (073) 644 40 66 of natuurlijk ook met onze KBO ouderenadviseur Dhr. Jan Lamers. (telefoon 0478-640125).

75 plus regeling verlengd tot 1 juni 2021

 

De tijdelijke regeling waarmee 75-plussers in Nederland een jaar mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs, loopt door tot 1 juni 2021. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Tweede Kamer laten weten.

Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt na het indienen van de gezondheidsverklaring bij het CBR persoonlijk bericht. De voorwaarden zijn als volgt: bestuurders zijn 75 jaar of ouder op het moment dat het rijbewijs verloopt. De Gezondheidsverklaring is of wordt ingediend voordat het rijbewijs verloopt (uiterlijk 31 mei). Het rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig.

EU-coulance

In verband met corona maatregelen geldt er een extra coulance: De Europese Commissie heeft eerder besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Bestuurders van 75 jaar of ouder met een tijdelijke verlenging van het rijbewijs, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari en 30 november 2020 verlopen is of verloopt. Lees meer op deze pagina.